-->
اسفند
روش های مهندسی کنترل آلودگی هوا

روش های مهندسی کنترل آلودگی هوا


زمان مطالعه : 4 دقیقه

روش های مهندسی کنترل آلودگی هوا

به منظور حفظ سلامتی و بهداشت انسان و سایر موجودات و حفاظت محیط زیست ، وجود قوانین موثر اجرایی برای کنترل آلودگی هوا و مراقبت و نظارت دقیق ضرورت دارد. ما در این مقاله در سایت ماشین سازی هادی، تولید کننده ماشین آلات صنعتی و معدنی در کشور به روش ها، دستگاه ها، ماشین آلات و قوانین موثر اجرایی برای کنترل آلودگی هوا می پردازیم.

هدف از کنترل آلودگی هوا این است که مقدار آلودگی را به حدی که تعیین شده است ، کاهش دهیم ، این کاهش باید با آئین نامه ها و مقررات ملی یا بین المللی تطابق داشته باشد. هدف ، حذف کامل آلاینده ها نیست زیرا این کار از نظر فنی بسیار مشکل است و از نظر اقتصادی بسیار پرهزینه خواهد بود.

در تدوین استانداردهای آلودگی هوا و برنامه های کنترل ، همواره دو موضوع مورد توجه است :

  • غلظت آلودگی به حدی باشد که برای سلامت انسان و سایر موجودات زیان آور نباشد.
  • از نظر اقتصادی و فنی عملی باشد و منجر به به تعطیلی صنایع نگردد.

اصول کنترل :

در زمینه کنترل آلودگی هوا باید منابع خانگی و تجاری ، صنعتی و اتوموبیل ها مورد توجه باشد. در کنترل منابع خانگی و تجاری که عمدتا آلاینده های ناشی از مصرف سوخت آن ها را تولید می نماید ، باید به مسایل مربوط به احتراق کامل ، به کار بردن مخلوط مناسب هوا و سوخت ، استفاده از سوخت پاش مناسب ، تعمیر و سرویس وسایل حرارتی ، کاربرد سوخت های کم گورگد و توسعه شبکه های گاز رسانی توجه نمود.

در کنترل صنایع نیز باید به آلودگی های ناشی از مصرف سوخت و آلودگی های ناشی از فرایند های صنعتی توجه نمود. نحوه ی کنترل آلاینده های ناشی از مصرف سوخت مثل مراکز خانگی و تجاری است علاوه بر اینکه می توان از دستگاه ها و روش های کنترل و حذف SO2 نیز استفاده نمود.

در زمینه کنترل آلاینده های ناشی از فرایند های صنعتی روش های کلی ذیل مد نظر می باشد :

  • تغییر در مراحل عملیاد کارخانه
  • تغییر در سوخت
  • نصب وسایل کنترل ذرات و گازها

اساس روش های جدا سازی گازها عبارتند از :

  • جذب در مایعات
  • جذب در روی جامدات
  • تقطیر و تبدیل به مایع
  • تبدیل به ماده غیر آلوده یا کمتر آلوده با کمک مبدل های کاتالیزوری
  • تبدیل به یک محصول قابل استفاده ی دیگر

کنترل SO2 :

  • استفاده از سوخت های کم گوگرد
  • استفاده از گاز طبیعی
  • روش تزریق سنگ آهک به دو صورت خشک و مرطوب
  • روش اکسیداسیون کاتالیزوری به کمک پنتااکسیدوانادیوم
  • شستشو با سدیم قلیایی

 

NOx

  • احتراق با هوای اضافی کم برای کاهش تولید اکسید ازت
  • احتراق دو مرحله ای
  • گردش مجدد گاز دودکش
  • تغییر طرح مشعل
  • استفاده از شستشو دهنده های تر می تواند همراه SO2 میزان 20 درصد NOx را هم کاهش دهد.
  • استفاده از کاتالیزورهای انتخابی و غیر انتخابی

در مورد کنترل اتوموبیل ها نیز روش های زیر برای کنترل مطرح می باشد:

  • استفاده از مبدل های کاتالیزوری و پس سوزها
  • استاندارد کردن سوخت ها
  • جایگزینی سوخت های مناسب به جای سوخت سرب دار
  • گازسوز کردن وسایل
  • کنترل سرویس اتومبیل ها برای احتراق مناسب و کاهش آلودگی ها

کنترل ذرات :

آئروسل ها از نظر خواص فیزیکی ، شیمیایی و الکتریکی با گاز حامل خود تفاوت دارند. در انتخاب وسایل کنترل ذرات باید موارد زیر را شناخت و سپس در مورد انتخاب سیستم کنترل تصمیم گیری نمود.

اندازه متوسط ذزه ، دانسیته ، شکل ، خواص ساییدگی و خورندگی ، حجم ، حرارت و فشار گاز حامل ، خصوصیات بخار ، پیش بینی محل قرار گرفتن دستگاه جمع آوری ، پیش بینی نگهداری و سرویس دستگاه ، مسایل اقتصادی و .....

اتاقک رسوب دهی ( Settling Chamber )

ساده ترین و ارزانترین و ابتدایی ترین دستگاه کنترل آلودگی هوا است و به عنوان وسیله مقدماتی و بلا بردن راندمان وسایل بعدی به کار گرفته می شود. اتاقک رسوب دهی برای جمع آوری ذرات با قطر بیش از 50 میکرون موثر است ، اساس کار این دستگاه کاهش سرعت و ته نشین نمودن ذرات می باشد.

راه بند ها ( Baffles )

 راه بند هایا صفحه ها برای ذرات بالای 15 میکرون کاربرد دارند و به دو صورت خشک و مرطوب به کار برده می شوند. در نوع مرطوب ، انتشار آب به جذب مواد و برخی آلاینده های دیگر کمک می کند. در نوع مرطوب پساب حاصل محتوی ذرات ، اسید های آلی و ... است و بیشتر در محفظه زباله سوزها و یا خارج از آن به کار گرفته می شوند.

 

سپراتور های سیکلونی ( Cyclonic Separators )

جدا کننده های واقعی بر اساس نیروی گریز از مرکز کار می کنند ، اما نیروی وزن هم در جدا سازی تاثیر دارد. این دستگاه برای ذرات با قطر بیشتر از 5 میکرون به کار برده می شود. جدا کننده سانتریفیوژ نیز نامیده می شوند. این دستگاه ذرات تا قطر 25 میکرون را بدون افت فشار قابل توجه جدا نموده و با افت فشار زیاد ذرات کوچکتر تا قطر 10 میکرون را هم می گیرند. معمولا قبل از دستگاه های دیگر نیز رسوب دهنده الکترواستاتیک و فلیترخانه قرار می گیرد. سیکلون ها به صورت مرطوب هم طراحی می شوند که همان اصلاح شده نوع خشک محسوب می گردد. افزودن آب سبب پاکسازی بهتر گاز می شود ، زیرا آب اضافه شده سبب اختلاط بهتر گاز می شود.

رسوب دهنده های الکترو استاتیک ( Electrostatic Precipitator , ESP )

 برای گرفتن ذرت ریزی که سیکلون ها و فیلتر ها قادر به گرفتن آن نیستند استفاده می شود. کاربرد آن برای ذرات 10 میکرون و کوچکتر است. این رسوب دهنده سیستم پر هزینه ای دارد و به برق زیاد ، پرسنل متخصص و ولتاژ بالا نیازمند است.

اسکرابر های تر ( Wet Scrubbers )

اساس کار دستگاه وت اسکرابر شستشوی گاز حاصل به وسیله یک مایع است و در حذف ذرات و گازها موثر می باشد. مکانیزم های مختلف از جمله برخورد اینرسی ، برخورد مستقیم ، جذب الکترواستاتیک ، حرکت شناوری و نیوری ثقل سبب جداسازی آلاینده ها می شوند.

فیلتر های فابریک ( Fabric Filters )

این فیلترهای بستر متخلخلی هستند که قادر به جدا سازی ذرات موجود در هوا یا گاز می باشند. جنس فیلترهای می تواند از پارچه ، کاغذ ، شبکه توری فلزی ، سرامیک ، حصیر ، کتان ، پلی پروپیلن ، پلی استر ، نومکس ، تفلون ، فایبر گلاس و ... باشد.

بگ فیلتر و غبارگیر ها (Bag Filter)

بگ فیلتر یا غبارگیر کیسه ای از جمله دستگاه ها و تجهیزاتی است که برای جمع آوری ذرات گرد و غبار تولیدی یک فرآیند صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله صنایعی که از بگ فیلتر استفاده می کنند می توان به صنایع سيمان. نایع معدنی مانند کارخانجات ذوب مس، سرب، فولاد، تولید پودرهای میکرونیزه، تولید کاشی، آسفالت سازی و هر روند تولیدی که در خروجی دارای ذرات معلق باشد نام برد. فيلترها با کمک فن مکنده هوا را وارد محفظه کیسه ها کرده و بوسیله کیسه های مانع از عبور خرات معلق به خارج می شوند. خرات جمع شده بر روی کیسه ها به وسیله پالس هایی از هوای فشرده تميز شده و جمع آوری برگردند.

فيلتر ها با توجه به حجم هوای ورودی، اندازه و جنس ذرات طراحی و ساخته می شوند.

بگ فیلتر،غبارگیر و سپراتور سیکلونی ساخت ماشین سازی هادی

شرکت ماشین سازی هادی، با افتخار تولید کننده دستگاه غبارگیر کیسه ای یا بگ فیلتر و سپراتور سیکلونی می باشد که میتوانید برای اطلاع بیشتر با شماره تماس واحد بازرگانی شرکت در تماس باشین.

واحد بازرگانی: 09133647981

 

این فیلترها به صورت فیلترخانه ( Baghouse ) و فیلتر با جدا سازی ذرات با راندمان بالا ( HEPA )  مورد استفاده قرار می گیرند.

فیلترخانه ها برای ذرات کوچکتر از 10 میکرون نیز مناسب هستند و راندمان خوبی برای جدا سازی ذرات کوچکتر از 1 میکرون هم دارند.

مکانیزهای جدا سازی ذرات در فیلترها عبارتندز : برخورد مستقیم ، برخورد اینرسی ، جذب الکترواستاتیکی ، نیروی وزن و حرکت شناوری.

فیلترهای HEPA بی نهایت کارایی دارند و قدرت جدا سازی 97/99 درصد ذرات 3/0 میکرون و بزرگتر را دارند.این فیلترها توسط گاز مرطوب مسدود شده و در مقابل درجه حرارت های بالا ، مقاومت کمی از خود نشان می دهند.

دیدگاه های این مطلب

  • ریاحی گفته :

    مقاله علمی کاربردی ای بود، سوالی داشتم، برای کنترل آلودگی هوا داخل سالن تولیدی شرکت سرامیکی و معدنی میتونیم از غبارگیر های دارای کیسه فیلتر استفاده کنیم؟ اسم بگ فیلتر ها و غبارگیر های شما رو در اینترنت که جستجو میکردم دیدم.

    19:10
    1399/11/12

    مدیر سایت گفته :

    19:10
    1399/11/12

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی سایت

سلام 👋

می‌تونید از طریق پیام در واتس‌اپ در اسرع وقت به پاسخ پرسشتان برسید. باتشکر از برقراری تماس با ما

شروع چت در واتس اپ
(پیام رسان ایتا)