وضعیت «چک» در آخر پاییز
1397/10/29
15980
بانک مرکزی که در دوره حبس آماری بهسر میبرد، بالاخره یکی از آمارهای تخصصی خود را منتشر کرد: آمار چکهای مبادلهای. این دادهها مربوط به آذرماه ۹۷ است که در خروجی سایت بانک مرکزی قرار گرفت. اطلاعات منتشر شده خبر از یک تحول عمیق در ابزارهای مبادله در بازار میدهند، استفاده از چک نسبت به دو ماه پیش بیش از ۳۵ درصد کم شده است. کاهشی عمیق که در آمارهای در دسترس بانک مرکزی، کمسابقه است. این کاهش در مبلغ چکها نیز رخ داده و شاید پیامی باشد که دادوستد در بازار با افت شدیدی مواجه شده است. نکته مثبت ماجرا اینجاست که درصد برگشتی چکها نیز به حداقل ممکن رسیده است؛ بهطوریکه درصد تعدادی و مبلغی چکهای برگشتی به زیر ۱۱ درصد رسیده و در آستانه تکرقمی شدن قرار گرفته است.
نمایی از وضعیت بازار
بانک مرکزی بهطور ماهانه آمار دادوستد چک در سطح کشور را منتشر میکند. البته پیش از آذرماه ۹۳، این بانک اطلاعات چکبرگشتی را در سطح استان تهران، با استفاده از اطلاعات اتاق پایاپای اسناد بانکی تهیه و در گزارش شاخصهای ماهانه اقتصادی منتشر میکرد. اما با راهاندازی سامانه چکاوک در سال ۱۳۹۵، گزارش آمار چکهای مبادلهای براساس اطلاعات سامانه مذکور برای کلیه استانهای کشور قابل تهیه شد و بانک مرکزی از فروردین ۹۶، این اطلاعات را به شکل ماهانه در پایگاه اطلاعرسانی خود قرار داد. در گزارشهای بانک مرکزی آمار چکهای بین بانکی منعکس میشود و چکهای درون بانکی را شامل نمیشود. البته به گفته این بانک، در آینده آمار چکهای درون بانکی نیز به این گزارش اضافه خواهد شد. آمار چک میتواند یکی از آینههایی باشد که وضعیت بازار و تبادلات بین نیروهای اقتصادی را بازتاب میدهد. هرچه نسبت چکهای برگشتی نسبت به چکهای مبادله شده، افزایش یابد بازتاب وضعیت نیروهای اقتصادی نیز تیرهتر خواهد بود و هرچه نسبت چکهای برگشتی به سمت اعداد پایین سوق یابد، پالس مثبتی از تبادلات بازار ارائه خواهد داد.
افول چکها
اولین نکتهای که در آمارهای چک جلب توجه میکند، افول تعداد چکهای مبادلهشده در فضای اقتصادی است. مطابق گزارش بانک مرکزی، در آخرین ماه پاییز تعداد چکهای مبادله شده حدود ۵ میلیون و ۷۴۶ هزار فقره بوده است؛ این در حالی است که در اولین ماه پاییز ۸ میلیون و ۹۳۳ هزار فقره چک در فضای بازار مبادله شده؛ یعنی ۳ میلیون فقره چک بیشتر. افول تعداد چک مبادله شده در بازار در طول دو ماه بیش از ۳۵ درصد است. آمار وقتی جالبتر میشود که دریابیم تعداد چک مبادله شده در آذرماه حتی از تعداد چک در فروردین نیز کمتر است؛ درحالیکه تقریبا نصف اولین ماه سال، در تعطیلی به سر میرود. از این رو اتفاق عادی در مورد چکهای مبادلهشده رخ نداده و این میتواند پیامی را از بازار منعکس کند. برای این پیام میتوان دو فرضیه در نظر گرفت؛ یا اقبال فعالان اقتصادی به مبادله چک کاهش پیدا کرده و تمایلی به دادوستد با پذیرش چک ندارند یا در فرضیه دوم، بهطور کلی میزان دادوستد در فضای اقتصاد ایران با کاهش روبهرو شده است. اما کدام فرضیه همراه با قرائن بیشتری است؟
افول ارزش چکها: تعداد چکها در پاییز با افت بیسابقهای همراه شده است، اما ارزش چکها چطور؟ ارزشها چکها نیز مانند تعداد چک با افول مواجه شده است، اما با شدت کمتر. در اولین ماه پاییز، ارزش کل چکهای مبادله شده در فضای اقتصاد کشور، ۵/ ۹۳ هزار میلیارد تومان بوده اما این عدد در ماه گذشته به ۶/ ۶۳ هزار میلیارد تومان نزول کرده است؛ یعنی کاهش ۳۰ هزار میلیارد تومانی. اما بهطور نسبی افت ارزشی چکها کمی از رشد تعدادی آنها عقب مانده است؛ چراکه تعداد چکها در آذر نسبت به مهرماه ۳۵ درصد کم شده اما ارزش چکها ۳۱ درصد کاسته شده است. از این رو، میانگین ارزش هر چک در پاییز شیب افزایشی را برگزیده است. بهطور دقیقتر باید گفت که براساس دادههای در دسترس، میانگین ارزش هر چک مبادله شده در بازار تاکنون از مرز ۱۱ میلیون تومان رد نشده بود، اما این اتفاق در آخرین ماه پاییز رخ داد تا بهعبارتی، چکها گران شوند. از این رو دادههای مبلغی چک نشان میدهد که دادوستد چک به سمت اعداد کلان متمایل شده و در اعداد خرد یا تمایل به چک کم شده یا میزان دادوستد کاهش پیدا کرده است.
نکته مثبت آمار چک: امیدوارکنندهترین نکتهای که از آخرین تحولات چک قابل استخراج است، مربوط به آمار چکهای برگشتی است. نسبت چکهای برگشتی چه از نظر تعدادی و چه از نظر مبلغی، در یک وضعیت کمینه قرار گرفته است. براساس دادههای بانک مرکزی، نسبت تعدادی چکهای برگشتی به چکهای مبادلهای در آذرماه معادل ۲/ ۱۰ درصد بوده است. این عدد در اولین ماه سالجاری ۴ درصد بیشتر بوده است. شدت کاهش در مورد مبلغ چکهای برگشتی بیشتر است؛ چراکه نسبت مبلغی از ۲/ ۱۹ درصد در ماه اول به ۷/ ۱۰ درصد در ماه نهم سقوط کرده است. براساس دادههای بانک مرکزی که از فروردین ۹۵ برای کل کشور در دسترس است، این اعداد بهترین وضعیت چک برگشتی را در بازار نشان میدهند؛ یعنی هیچ گاه احتمال برگشت چک مبادله شده به این اندازه کم نبوده است. بهبود چکهای برگشتی میتواند احتمال بیمیلی فعالان بازار به ابزار چک را کاهش دهد و احتمال کم شدن مجموع دادوستد در بازار را بیشتر نشان دهد. از این رو در توضیح افول چک مبادله شده در بازار میتوان فرضیه کم شدن تعداد دادوستد در بازار (در اعداد خرد) را قویتر دانست.
شاخص چک: شاخص ارزش چک نیز تفسیر تحولات را تایید میکند. بانک مرکزی برای مقایسه روندی وضعیت چک، شاخصی را تهیه کرده که طبق آن، شاخص تعداد چک در ماه گذشته، در یک وضعیت حداقلی قرار گرفته است. مقدار شاخص تعداد چک مبادلهای در آذر ۹۷، معادل ۸/ ۶۰ واحد بوده که از فروردین کمتر است. اما در مقابل شاخص ارزشی چکهای مبادلهای معادل ۶/ ۱۲۴ واحد ثبت شده که نسبت به فروردین ماه، ۳۰ واحد بیشتر است. از این رو، تحولات شاخص نیز تایید میکند که افت تعداد چک مبادلهشده، عینا در ارزش آن انعکاس نیافته که میتواند ناشی از افزایش قیمتها در سالجاری باشد.
توزیع استانی
وضعیت نسبی چکهای برگشتی و وصولی در استانهای کشور، تصویر نسبتا یکنواختی را نشان میدهد؛ تصویری که سابقه چندانی در ماههای قبل نداشته است. اغلب استانهای کشور حول یک درصدی عدد میانگین کل کشور از حیث چکهای برگشتی(تعداد) قرار گرفتهاند. میانگین تعدادی چکهای برگشتی به چکهای مبادلهای در ماه گذشته معادل ۲/ ۱۰ درصد بوده است، حد بیشینه این عدد در استانهای کشور ۷/ ۱۶ درصد بوده که در استان کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده است. حد کمینه نسبت تعدادی چکهای برگشتی نیز در استان گیلان با نرخ ۹/ ۷ درصد رخ داده است. اما از نظر ارزشی، تصویر استانهای کشور کمی متفاوت است؛ مثلا استان کهگیلویه و بویراحمد که بدترین وضعیت تعدادی چکهای برگشتی را داشت، از نظر ارزشی یکی از بهترین وضعیتها را با نرخ ۵/ ۵ درصدی دارد. این داده تنها میتواند یک معنی بدهد: عمده چکهای برگشتی در این استان در اعداد خرد رخ داده است. نسبت ارزشی چکهای برگشتی در استانهای ایلام و بوشهر نیز در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد بوده است. اما در مقابل استان چهارمحال و بختیاری که از نظر تعدادی نیز وضعیت چک برگشتی آن نامساعد است، از نظر ارزشی نیز بدترین تصویر کشور را ارائه میدهد. طوری که در این استان در ماه گذشته، ۵/ ۲۲ درصد از ارزش چکها برگشت خورده است؛ یعنی به ازای هر یک میلیون تومان چک صادر شده، بیش از ۲۲۰ هزار تومان آن از سوی بانک برگشت خورده و این در حالی است که بهطور میانگین در کل کشور، به ازای هر یک میلیون تومان چک مبادله شده، حدود ۱۱۰ هزار تومان (یعنی نصف استان چهارمحال و بختیاری) با برگشت مواجه شده است.
برچسب ها :
ماشین سازی هادی
machinery hadi
industrial
پودر های معدنی
میکرونیزه
آسیاب گوگرد
صنعتی
صنعت ایران
ماشین سازی در ایران
آسیاب ریموند
آسیاب گوگرد صنعتی
خط آهک هیدراته
gcc
pcc
خط خردایش
خط جیگ آبی
برج پاشش
خط تولید گچ
سیستم انتقال مواد
الواتور های تسمه ای
زنجیری
مارپیچ
نوار حلزونی
نوار نقاله
فن سانترفیوژ
گواهی بالانس
کیسه پر کن
توزین مکانیکی
دیجیتال
تلرانس
غبارگیر خشک
bag filter
بگ فیلتر
خیس
غبارگیر آبی
برج پاشش
تاییدیه محیط زیست
سیکلون
ذرات
غبار
آلودگی
محیط زیست
فیدر
سرتاسی
لغزشی
روتاری والو
تغذیه
خط بالمیل
سپراتور
raymond
کلوخه
پودر
بسته بندی
غربال
اتوماتیک
متضمن
منظم
روغن و برق
کانی
بنتونیت
باریت
جیلسونایت
گیلسونایت
سلیگافلور
الوژیت
منگنز
هماتیت
مگنت
هایدنس
کربنات
لایمستون
hopper
fan raymond
cyclone
bag filter
screw
bucket elevator
bag packing division
connection pipe
چینی
گارانتی
جیگ
jigging
مکانیزم
جدایش
نوسان
باردهی
نحوه تخلیه
سرریز
ته ریز
کارایی
عملیات
کنترل سیستم
سرند
نگهداری
ماده معدنی
مخزن
hutch
نوسان
مکانیزم
پیستون
دیافراگم
هوای فشرده
حرکت موجی
تنظیم جریان
خوراک دهی
bendelari
کانی سنگین
عیارسازی
رسوبات آبرفتی
آسیاب آهک
lime mill
پخت آهک
روش سنتی
کوره های ابرهات
فرهاکس
دوار
هیدراته
هیدراتور
گرمازا
سپراتور
هوایی
آسیاب مرتز
دوار
پیش گرمکن
بسترسیال
گاز
مایع
جامد
فن
fan فن
سانترفیوژ
دینامیک
سیال
بی صدا بودن
silent
تهویه مطبوع
سطح مقطع
توزیع هوا
پاسکال
دبی
یاتاقان
sn
واسکازین
غبارگیر خشک
صنایع
کاشی
چینی
سیمان
فولاد
هودها
غبارخیز
شناور
سیال
فشار منفی
محفظه اصلی
اتاق کثیف
الیاف
تمیزکاری
شیر های برقی
ونتوری
موج ضربه
اگزوز
مایعات
پاک کننده
راندمان
جداسازی
رطوبت زن
اسکرابر
scrubber
سیکلون
cyclone
کم اصطحلاک ترین
متحرک سازی
هلیکال
سپراتور
کلاسیفایر
separator
دانه بندی
آلپین
سیکل هوایی
handling
نوار نقاله
belt conveyors
لاستیکی
زنجیری
رولیکی
الواتور
elvator
پودر های دانه ایی
کلوخه ای
لوله ای
مارپیچ
فیدر
feeder
خط خردایش
تغذیه کل
استهلاک
سرتاسی
روتاری والو
شاتونی
نواری
تغذیه
ویبراتور
vibrator
موتوژن
سیلو
هاپر
مخزن
تخلیه روانتر
آستری
لاینر
پیچ
جامبوپرکن
fill jumbo
بیگ بگ
جک
پنوماتیک
سکوی توزیع
موتد
گردوخاک
کیسه پرکن
bag packing division
مکانیکی
دیجیتال
تلرانس
کارخانجات
پودر
معدن
معادن باریت
معادن فلدسپات
معادن بنتونیت
معادن آهک
معادن فیروزه
معادن آهن
تک شیره
دو شیره
چهارشیره
توزین و دسته بندی
اتوماتیک
مکانیزه
ریزش بار
شرکت قند
کم انرژی ترین
استهلاک پایین
سهولت
تعمیر
نگهداری
آسیاب گوگرد
sulfer mill
فضای کم
ظرفیت بالا
گاز اکسیژن
تزریق گاز
سوخت کک
جداره
کشاورزی
تبدیل کلوخه
پودر
دانه بندی
خط خردایش
مس
محیط زیست
دوستدار محیط زیست
آلاینده
آلوده
گرد
غبار
سمات صعنت سپاهان
فن
سانتریفیوژ
سنتریفویژ