آزادی از سرمایه‌داری دولتی

آزادی از سرمایه‌داری دولتی

دنیای اقتصاد : ابتدای دهه ۹۰ برای اقتصاد آلمان یک نقطه عطف محسوب می‌شود. نقطه‌ زمانی که در آن با تغییر ریل حرکت قطار اقتصاد آلمان وضعیت معیشتی مردم به شکل قابل توجهی بهبود یافت و اقتصاد آلمان متحد در یک بازه کوتاه به قدرتمندترین اقتصاد اروپا تبدیل شد. قبل از این دوره، اقتصاد سمت شرقی دیوار برلین به حدی بی‌روح و مات بود که کمتر کسی فرجام آن را غیر از فروپاشی پیش‌بینی می‌کرد. دولت بر تمام صنایع سایه افکنده بود و مجال شکوفایی درون‌زا به اقتصاد نمی‌داد. خانواده‌های نقره‌ای و اشرافیان موروثی در دل این نظام سرمایه‌داری دولتی، دهه‌ها ریشه دوانده و اقتصاد را به لبه پرتگاه نزدیک کرده بودند؛ به‌طوری‌که رفاه عموم جامعه زیر پای نظام سرمایه‌داری دولتی و گروه اقلیت له می‌شد. اما این داستان تلخ با تغییر نظام متمرکز دولتی به نظام مبتنی بر رقابت در ابتدای دهه ۱۹۹۰ تمام شد. با تاسیس هلدینگ دولتی «تروی‌هند» و انتقال مالکیت تمام شرکت‌های دولتی در یک دوره گذار، اقتصاد از بند سرمایه‌داری دولتی آزاد شد. «دنیای اقتصاد» با بررسی تجربه آلمان شرقی نشان داده اقتصاد این کشور در جریان خصوصی‌سازی چگونه توانست از یک‌سو بر سیطره خانواده‌های نقره‌ای بر صنایع آلمان پایان دهد و از سوی دیگر با مصون‌سازی صنایع واگذارشده در برابر اعمال نفوذ خانواده‌های نقره‌ای کار را به کاردان بسپارد.

بیشتر بخوانید
چرخش معاملات بالا‌دست مسکن

چرخش معاملات بالا‌دست مسکن

دنیای اقتصاد : حجم خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن - بازار بالادست معاملات ملک - در دی‌ماه ۱۶ درصد نسبت به آخرین ماه پاییز افزایش پیدا کرد و دومین ماه صعودی برای بازار معاملات امتیاز وام مسکن رقم خورد. درباره این چرخش، احتمالاتی مطرح است که «آماده‌باش خریداران شب عید بازار مسکن تهران» و همچنین «جنب‌وجوش بازار املاک در شهرهایی که وام اوراق هنوز کارآمدی خود را از دست نداده است»، از جمله علل رشد زمستانی معاملات در این بازار می‌تواند باشد. قیمت اوراق در کانال حداقلی است.

بیشتر بخوانید
رشد اسکناس آبی پلکانی شد

رشد اسکناس آبی پلکانی شد

دنیای اقتصاد : در آخرین روز هفته گذشته، دلار سومین رشد پیاپی را تجربه کرد؛ روز پنج‌شنبه شاخص ارزی با ۲۰ تومان افزایش به بهای ۱۱ هزار و ۵۳۰ تومان رسید. با ثبت این رشد، میزان بازدهی دلار در هفته‌ای که گذشت به ۹/ ۲ درصد رسید. این دومین هفته متوالی بود که دلار افزایش قیمت را تجربه می‌کرد؛ با این حال، از سرعت رشد آن کاسته شده بود؛ چراکه دو هفته قبل نیز بیش از ۴ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود.

بیشتر بخوانید
وضعیت «چک» در آخر پاییز

وضعیت «چک» در آخر پاییز

دنیای اقتصاد : به‌روزرسانی آمار چک خبر از افول قابل‌توجه تعداد چک‌های مبادله شده در انتهای پاییز می‌دهد. براساس گزارش بانک مرکزی چک‌های مبادله‌شده در انتهای پاییز نسبت به ابتدای آن ۳۵ درصد افت کرده است. این کاهش در ارزش چک‌ها با شدت کمتری رخ داده تا ارزش سرانه هر چک به رقم بالای ۱۱ میلیون تومان برسد. اما نکته مثبت ماجرا، ثبت کمترین نسبت چک برگشتی در آذرماه است؛ به‌طوری‌که نسبت تعدادی و ارزشی چک‌های برگشتی در مینیمم تاریخی و کمی بیش از ۱۰ درصد قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید
شکست جنگ نفتی علیه ایران

شکست جنگ نفتی علیه ایران

دنیای اقتصاد : «قطع جریان صادرات نفت خام ایران به بازار جهانی» در حالی هدف اصلی تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا علیه ایران است که به عقیده تحلیلگران بین‌المللی، آمریکا به این هدف دست نخواهد یافت. به گزارش رویترز، تحلیلگران بر این باورند که آمریکا برای صفر کردن خرید نفت ایران با مشکلاتی مواجه است، از این رو نمی‌تواند آن‌طور که مدعی است معافیت از تحریم‌ها را تمدید نکند. تحلیلگران بر این باورند که در پایان مهلت ۶ماهه معافیت‌ از خرید نفت ایران در ماه مه (اردیبهشت ۹۸) از ۸ کشور فعلی، معافیت پنج کشور چین، هند، ژاپن، کره‌جنوبی و ترکیه برای خرید نفت ایران تمدید می‌شود. این کشورها خریداران اصلی نفت خام ایران در آسیا هستند. تحلیلگران انتظار دارند معافیت ایتالیا، یونان و تایوان به عنوان سه کشور دیگر که از تحریم‌های نفتی ایران معاف هستند، تمدید نشود. براساس گزارش‌های موجود، این سه کشور با وجود دریافت معافیت از آمریکا بعد از شروع تحریم‌ها محموله‌ای از ایران وارد نکرده‌اند. براساس این گزارش، یکی از مهم‌ترین مشکلات آمریکا برای صفر کردن صادرات نفت خام ایران، اثر این اتفاق بر رشد قیمت نفت است. قطع صادرات نفت ایران برای دولت ترامپ که خواهان نفت ارزان است، ریسکی جدی به‌شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید
سه باور اشتباه معامله‌گران ارز

سه باور اشتباه معامله‌گران ارز

دنیای اقتصاد : روز گذشته با وجود تلاش‌های نوسان‌گیران، قیمت دلار تغییرات زیادی را تجربه نکرد. روز چهارشنبه دلار با رشد محدود ۳۰ تومانی به قیمت ۱۱ هزار و ۵۱۰ تومان رسید. این درحالی بود که نوسان‌گیران تلاش کردند با ایجاد سه پندار اشتباه در میان معامله‌گران، هیجان کاذب در بازار ایجاد کنند. خروج احتمالی ایران از برجام، حمایت از درهم در مرز ۳ هزار و ۱۰۰ تومانی و پر رنگ کردن تنش‌های منطقه‌ای سه باوری بودند که بازیگران غیررسمی سعی کردند در بازار برجسته کنند و با استفاده از آن قیمت را به سطوح بالاتر ببرند.

بیشتر بخوانید
جریان‌شناسی بازار ارز

جریان‌شناسی بازار ارز

دنیای‌اقتصاد : زیر پوست نوسانات رفت و برگشتی بازار ارز جریان‌های متناقضی شکل گرفته است. گروهی باور دارند، بازارساز در پی آن است که پس از تثبیت اولیه قیمت، دلار را در مسیر کاهشی قرار دهد. دسته دومی از معامله‌گران معتقدند بازارساز به‌جای تثبیت قیمت‌ها، به دنبال افزایش پلکانی و آرام قیمت است. در مقابل این دو دسته، گروه سومی از معامله‌گران باور دارند دلار در حال سوخت‌گیری برای پرش به سطوح بالاتر است. دسته چهارم معامله‌گران تصور می‌کنند بهتر است در شرایط غیرقابل پیش‌بینی فعلی در بازار مداخله‌ای نکنند.

بیشتر بخوانید
طالع اقتصاد و سیاست ۲۰۱۹

طالع اقتصاد و سیاست ۲۰۱۹

دنیای اقتصاد : رسانه‌‌های معتبر بین‌المللی از جمله «فایننشال‌تایمز»، «وال‌استریت ژورنال»، «اکونومیست» و موسسه «فیچ» لیست مهم‌ترین ریسک‌ها، چالش‌ها و رویدادهای اقتصادی و سیاسی سال ۲۰۱۹ را منتشر کرده‌اند. «دنیای اقتصاد» ۱۰ مورد از پرتکرارترین سوال‌های پیش رو و نتیجه احتمالی آنها در سال جدید میلادی را بررسی کرده است. سوال‌های مطرح‌شده از تغییر قدرت سیاسی تا چرخش‌های اقتصادی موسسه‌های مالی، تغییرات سیاست‌گذاری پولی، تحولات گسترده در فضای بازارهای جهانی و بررسی ریسک وقوع رکود مالی شدید را دربرمی‌گیرند. پیشروی پوپولیست‌ها در اروپا و جابه‌جایی قدرت در بریتانیا از مهم‌ترین سوالات حوزه سیاسی هستند. آینده مذاکرات تجاری چین و آمریکا یکی دیگر از سوالاتی است که پاسخ به آن نشان می‌دهد جهان در سال ۲۰۱۹ در حوزه تجارت شاهد صلح خواهد بود یا تداوم جنگ. رکود اقتصادی، دیگر سوال بزرگ سال جدید میلادی است. بررسی‌کنندگان این سوال هرچند احتمال بروز رکود مالی مانند یک دهه گذشته را بالا نمی‌دانند، اما بر این باور هستند که اگر اقدامات اصلاح‌گرایانه، ریسک‌زدایی و الزامات بخش‌های پولی‌مالی در سطح جهانی رخ ندهد، ریسک وقوع رکود افزایش خواهد یافت. احتمال ترمز رونق در اقتصاد چین نیز یکی دیگر از دغدغه‌های پرتکراری است که در این گزارش بررسی شده است.

بیشتر بخوانید
مارپله مجوزدهی به کسب‌وکارها

مارپله مجوزدهی به کسب‌وکارها

دنیای اقتصاد : حکایت مجوزدهی به کسب‌وکارها به بازی مارپله شباهت پیدا کرده است؛ به‌طوری‌که فعالان اقتصادی هر روز با چالش‌های جدیدی برای دریافت مجوز از دستگاه‌های مربوطه روبه‌رو می‌شوند که فرآیند راه‌اندازی کسب‌وکارشان را به تعویق می‌اندازد. ارزیابی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که کارنامه هیات مقررات‌زدایی در ایران قابل‌قبول نبوده و تیم مربوطه فلسفه کاهش تورم مقررات را متوجه نشده است و تنها به‌صورت شکلی برخی از مقررات را حذف یا ادغام کرده است. در عین حال، این هیات نتوانسته تمام دستگاه‌های دولتی را برای اجرای ماموریتش، با خود همراه کند.

بیشتر بخوانید
اکران دستمزد مدیران

اکران دستمزد مدیران

دنیای اقتصاد : سامانه دستمزد و حقوق آماده اکران شد. رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، در نشست خبری از آمادگی این سازمان برای دادن دسترسی عمومی به سامانه حقوق و دستمزد مدیران خبر داد و تصمیم نهایی در این باره را منوط به بررسی هیات دولت در هفته‌های آینده عنوان کرد. این سامانه که با هدف شفاف‌سازی حقوق مدیران و جلوگیری از پدیده «حقوق‌های نجومی»، طراحی شده است، حاوی کلیه دریافتی‌‌های یک مدیر (از مناصب مختلف) است. با توجه به نظرات جمشید انصاری، سامانه مذکور از سوی نهادهای خارج از قوه مجریه، با استقبال مواجه نشده و بیشترین اطلاعات بارگذاری‌شده، متعلق به نهادهای زیرمجموعه دولت است. علاوه بر اینها، برخی از نهادهای ناظر و پیگیر، مانند صداوسیما و دیوان محاسبات نیز تاکنون اطلاعات حقوق و دستمزد مدیران خود را در دسترس قرار نداده‌اند. فارغ از غایبان اکران عمومی، دریافتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این سامانه ثبت شده است؛ البته برخی نمایندگان به علت دریافتی‌ از دستگاه‌های مختلف، فعلا در لیست اعلانی مجلس قرار نگرفته‌اند. تحلیل اطلاعات اولیه از تفاوت چشمگیر دریافتی کارکنان برخی دستگاه‌ها و نهادها به‌دلیل دسترسی به منابع بودجه‌ای بیشتر، با کارکنان سایر دستگاه‌ها و نهادها حکایت می‌کند که می‌توان از این مساله با اتخاذ تدابیر مناسب در بودجه‌های سنواتی جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید
خروج خرس‌ها از بازار نفت

خروج خرس‌ها از بازار نفت

دنیای اقتصاد : نفت پس از تجربه افت‌وخیزهای فراوان در سه ماه‌ پایانی ۲۰۱۸، سال جدید میلادی را با رشد مداوم قیمت آغاز کرد و بر این اساس طلای سیاه ۹ روز معاملاتی پیاپی در مسیر افزایشی حرکت کرد. اگرچه در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته حرکت نفت در مسیر افزایشی متوقف شد، اما در نهایت قیمت‌ها رشد ۲۰ درصدی را نسبت به کف قیمتی دسامبر به ثبت رساندند. رشد ۲۰ درصدی قیمت نسبت به کف، به لحاظ تکنیکال پیام خروج بازار نفت از حالت خرسی و ورود به محدوده گاوی را به همراه دارد که می‌تواند به معنای بیشتر شدن تقاضای خرید در بازار و تداوم رشد قیمت‌ها باشد. در سه ماه پایانی سال ۲۰۱۸ بدبینی به اثرگذاری توافق کاهش تولید کشورهای عضو و غیرعضو اوپک، اعطای معافیت از تحریم‌ها به هشت خریدار نفت ایران و تداوم جنگ تجاری میان چین و آمریکا، باعث شد نفت حدود ۴۰ درصد کاهش قیمت را تجربه کند. اما کاهش تولید پیش از موعد عربستان در ماه گذشته میلادی موجب شد که نگرانی‌ها از سمت عرضه تا حدودی رفع شود و از سوی دیگر مذاکرات تجاری چین و آمریکا در هفته گذشته، خوش‌بینی به رشد اقتصاد جهانی و تقاضای جهانی نفت خام را به دنبال داشت. این دو عامل موجب رشد قیمت‎‌‌ها در سه هفته اخیر شدند.

بیشتر بخوانید

درباره ما

شرکت ماشین سازی هادی با مدیریت مهندس حمیدی در سال 1362 فعالیت خود را در زمینه طراحی، ساخت و نصب ماشین آلات صنعتی، پودرهای معدنی و میکرونیزه در محدوده ی خاک های سیلیکاتی و غیرسیلیکاتی آغاز نموده و اکنون پس از گذشت سه دهه فعالیت، خرسند است که توانسته کمک های شایانی به صنعت ایران در افزایش بهره وری و کارایی داشته باشد

عضویت در خبرنامه