به گزارش شاتا، با مروری بر سرفصل برنامه های ارایه شده در بخش معدن،اجرای نقشه راه معدن وتکمیل طرح کاداستر یکی از مهمترین موضوعات مورد تاکید رضا رحمانی در این حوزه بوده است.
بهبودفضای کسب و کاربخش معدن و صنایع معدنی، توسعه بازار و مدیریت واردات در بخش صنایع معدنی و افزایش بهره وری، بازسازی و نوسازی معادن نیز از جمله برنامه های اجرایی وزیر پیشنهادی اعلام شده است.
وی که در کسوت قائم مقام وزیرسابق صنعت از نزدیک با این حوزه تعامل دارد، در مقام وزیر پیشنهادی با تاکید برتدوین بسته های تشویقی مناسب مالیاتی،گمرکی،حقوقی وعوارض دولتی ، مهمترین برنامه های خود را در بخش معدن را به شرح ذیل ارائه کرده است:
کاهش شکاف فناوری و فرسودگی ماشین آلات
رحمانی ارتقای سهم پایین معدن در تشکیل سرمایه ثابت کل اقتصاد را وعده کرده و در برنامه خود نوشته است: افزایش بهره وری کل عوامل تولید و استفاده از ابزارهای نوین تامین مالی یک ضرورت است و در این مسیر باید کاهش شکاف فناوری و فرسودگی ماشین آلات و ناکافی بودن اکتشافات و اطلاعات پایه را مد نظر قرار داد.
وی فقدان الگوهای کارآمد رفع تعارها با محیط زیست و منابع طبیعی را هم در برنامه خود لحاظ کرده و از برخورداری از موقعیت استراتژیک در منطقه و دسترسی به آب های آزاد به عنوان مزیت های این بخش یاد کرده است.
اجرای نقشه راه معدن
رحمانی اجرای نقشه راه معدن را به عنوان یکی از کلیدی ترین وعده های خود در بخش معدن آورده و قول داده که ارتقاء سهم معدن و فرآورده های معدنی در تولید ناخالص ملی و جلوگیری از خام فروشی را پیگیری خواهد کرد.
مرور برنامه او نشان میدهد که توسعه زنجیره ارزش و ارتقای بهره وری بخش معدن با هدف افزایش ارزش افزوده در کشور در این برنامه جایگاه مناسبی دارد و در این مسیر افزایش رقابت پذیری ، سهم و نقش بخش خصوصی در فعالیتهای بخش معدن به درستی مورد توجه است.
افزایش جذب سرمایهگذاری خارجی، توسعه پایدار معادن و صیانت از محیط زیست و منابع طبیعی، توسعه تولید مواد معدنی مورد نیاز صنایع آینده هم از دیگر محورهای این برنامه پیشنهادی به مجلس است.
در بخش معدن، او به تامین و ارتقای منابع انسانی کارآمد و فراهم نمودن محیط کار ایمن و مناسب هم تاکید کرده ،چرا گه یکی از مشکلات این حوزه در همین دو بخش خلاصه شده است.
وی تکمیل زنجیره ارزش کلیه مواد معدنی خصوصاً فلزات اساسی منجمله آلومینیوم، مس و فولاد را نیز در برنامه خود گنجانده و وعدهاش را داده است.
نقاط قوت معدنی کشور
رحمانی در حوزه نقاط قوت صنایع معدنی ایران هم به وجود معادن متنوع و غنی فلزی و غیر فلزی در کشورو برخورداری از نیروی انسانی تحصیلکرده و ماهر اشاره داشته و نوشته است: وجود تجربه مناسب در توسعه معادن و صنایع معدنی کشور و وجود پتانسیل های داخلی در تامین قطعات، تجهیزات، مواد مصرفی و واسطه ای از مزایای این حوزه است و می توان ارز آوری مناسب بخش معدن و صنایع معدنی و وجود کل زنجیره ارزش فلزات اساسی در کشور را از مزایای این بخش دانست.
خلاصه اقدامات اجرایی برنامه معدنی وزیر پیشنهادی دولت
در بخش اقدامات اجرایی معدن و صنایع معدنی رضا رحمانی سرفصلهای متنوعی را مورد عنایت قرار داده و به صورت خلاصه می توان به چند مورد زیر اشاره داشت:
- توسعه اکتشاف بر پایه تامین پایدار
- بهبودفضای کسب و کاربخش معدن و صنایع معدنی
- توسعه بازار و مدیریت واردات در بخش صنایع معدنی
- افزایش بهره وری، بازسازی و نوسازی معادن
- اجرای برنامه شناسایی منابع و ذخایر معدنی در مناطق اولویت دار
- افزایش استفاده از دانش و فناوری روز دنیا در زمینه اکتشاف
- تکمیل طرح کاداستر
- استفاده از فاینانس و خطوط اعتباری برای اکتشاف
- تدوین بسته های تشویقی مناسب مالیاتی،گمرکی،حقوق و عوارض دولتی و تصویب آنها
- توسعه اکتشافات معدنی کشور
- هدایت فعالیتهای اکتشافی کشور به سمت اکتشافات عمقی
- مدیریت زنجیره تامین و زنجیره ارزش مواد معدنی
- ساماندهی و تعیین تکلیف پروانه های بهره برداری معادن و مجوزهای صادره صنایع
- تکمیل سامانه آنلاین صدورمجوزهای حاکمیتی و امکان ردیابی
- انجام پنجره واحد
- همکاری با سازمان محیط زیست و سازمان جنگلها و منابع طبیعی کشور و طراحی سیاستهای جبران
- فرهنگ سازی با هدف تغییر نگاه جامعه به حوزه معدن
- توسعه بازار و مدیریت واردات در بخش صنایع معدنی
- افزایش صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر معدن و صنایع معدنی
- تقویت بورس کالای داخلی و رینگ صادراتی وگسترش تنوع ابزارها وخدمات مالی
- برند سازی محصولات صادراتی بخش معدن و صنایع معدنی
- تشکیل کارگروه ویژه جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی فناوری های نوین و استفاده از تجارب
- اولویت دهی و افزایش سهم بخش معدن و صنایع معدنی در دریافت تسهیلت از صندوق توسعه ملی و
- سایر بانکها و اخذ فاینانس و کاهش ریسکهای اعتباری
- افزایش بهره وری در حوزه آب و بازیابی آن در خطوط تولید و استفاده از تکنولوژی های کم آب بر
- تامین و توسعه زیرساختهای بخش معدن منطبق با آخرین آمایش سرزمینی
- تاسیس دفاتر خدمات فنی و مهندسی برای تسریع امور فنی معدنکاران
برخی تهدیدها از نظر رضا رحمانی
رحمانی همچنین ناهماهنگی در سیاستهای پولی، مالی و ارزی کشور و قابل پیش بینی نبودن متغیرهای مهم اقتصادی مرتبط را از تهدیدهای این بخش دانسته و گفته است که نامناسب بودن محیط سرمایهگذاری و فضای کسب و کار وخروج امریکا از برجام و کاهش دسترسی به بازارهای بین المللی خرید تجهیزات و ماشین آلات و فروش محصولات صادراتی را نیز باید مد نظر داشت
او به ضعف دانش بروز در حوزه های اکتشاف و استخراج معادن در کشور و ضعف زیرساختها و رقابتی نبودن حمل و نقل ریلی، جادهای و بنادر متناسب با نیاز بخش معدن و صنایع معدنی نیز اشاره دقیقی داشته است.