بازار سهام
شروع منفی بورس
شاخص کل بورس تهران در اولین روز کاری هفته با افت ۳۱۷۵ واحدی (معادل ۷/ ۱ درصد) به سطح ۱۷۸ هزار و ۸۱۹ واحد رسید. برخی فعالان بورسی تنزل قیمتها طی روز گذشته را ناشی از فشار عمومی عرضه میدانستند، فشاری که حاصل نیاز بازار به نقدینگی برای خرید عرضه اولیه عضو جدید بازار سهام عنوان شد. دیروز ۵ درصد از سهام شرکت گهرزمین برای اولین بار در بازار دوم فرابورس در نماد «کگهر» عرضه شد و حدود ۴۲۰ میلیارد تومان نقدینگی را جذب کرد. همزمان با این اتفاق، شاهد توزیع نسبتا متوازن جریان نقدینگی بین صنایع مختلف بورسی بودیم. این تقسیم همگانی حاکی از عدم جذابیت گروه یا نماد خاصی برای فعالان بورسی است که بیانگر انتظار فعالان برای مشخص شدن وضعیت بازار سهام از مجرای انتشار گزارش عملکرد شرکتها در روزهای آینده است.
بازار ارز
شروع کم نوسان دلار
ساعت 16 روز گذشته هر دلار آمریکا ضمن رشد 100 تومانی به قیمت 12 هزار و 400 تومان معامله شد. در ابتدای روز شنبه دلاربه کانال ۱۱ هزار تومانی هم ورود کرد اما رفته رفته گارد صعودی به خود گرفت و در نهایت با افزایش ۸/ ۰ درصدی قیمت خود را تثبیت کرد. دو رویکرد درباره رشد قیمت دلار وجود دارد. گروهی معتقدند ۷ روز متوالی افت قیمت، دلار را به کف قیمت رسانده است و خریدها در حال افزایش هستند. حال آنکه گروه دوم اعتقاد دارند که بازارساز از سیاستهای هفته گذشته خود مبنی بر کاهش قیمت روزانه ارز دست کشیده و ضمن محدود کردن نوسانات در پی تثبیت قیمت است. نوسان شدید قیمت میتواند اثر معکوس داشته باشد به همین منظور بازارساز با کم کردن نوسانات سعی دارد مسیر بازگشت ارز به کانال صعودی را مسدود کند.
بازار سکه
جهش حبابی سکه
هر سکه طرح جدید ساعت 16 روز گذشته با رشد 180 هزار تومانی به قیمت 4 میلیون تومان معامله شد. نوسانات بازار سکه طی روزهای گذشته به شدت وابسته به قیمت دلار بوده است. با درنظر داشتن نوسانات ارزی میتوان تغییرات بازار سکه را توجیه کرد. هفته قبل ریزش بهای دلار به عنوان اهرم فشار بر قیمت سکه عمل کرد و در انتهای هفته افت سکه نسبت به ارز شدیدتر هم شد. حال در نخستین روز کاری هفته، اثرات رشد بهای شاخص ارزی در بازار سکه نیز مشاهده شد. جالب آنکه رشد ۸/ ۰ درصدی دلار با رشد ۷/ ۴ درصدی سکه روبهرو شد. جهش بهای سکه نسبت به ارز باعث شد که طی روز گذشته، تصور رسیدن به کف قیمت بر تعداد معاملات بیفزاید و حباب منفی سکه ضمن مثبت شدن به بیشترین مقدار خود از ۱۷ مهرماه برسد.
بازار طلای جهانی
بازگشت طلای جهانی به مدار صعودی
طی معاملات هفته گذشته هر اونس طلای جهانی با رشد یک درصدی به قیمت 1222 دلار رسید. فلز زرد این هفته را با روند نزولی آغاز کرد. در ابتدای هفته رشد شاخصهای اقتصادی آمریکا در کنار افول بهای یورو و پوند از شاخص دلار حمایت کرد. همچنین انتظارات مبنی بر از سرگیری مذاکرات تجاری بین چین و آمریکا به اوجگیری شاخص دلار کمک کرد. تداوم رشد ارزش دلار در طول هفته عامل افت طلا بود. اما اتفاقات بازار در روزهای پایانی چرخشی در روند کاهشی ایجاد کرد. اظهارات مقامهای بانک مرکزیآمریکا در مورد عدم قطعیت نسبت به ارتقای نرخ بهره در کنار تقویت گمانهزنیها از عدم توافق تجاری با چین، ترمز رشد شاخص دلار را کشید. بروز ریسکهای جدید در بازارهای سهام باز هم طلا را به عنوان پناهگاه امن برای حفظ سرمایه مطرح کرد و باعث جبران افت روزهای آغازین هفته شد.
بازار اوراق مسکن
اوراق در حبس بازهای
اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۵ (تسه۹۵۱۲) طی معاملات دیروز با افت ۲ درصدی به قیمت ۵۷ هزار و ۹۳۹ تومانی مبادله شد. سایر سررسیدها نیز با نوسان محدود عمدتا زیر کانال ۶۰ هزار تومانی معامله شدند. فشار رکودی بازار مسکن همچنان عامل اصلی روند نزولی قیمت اوراق مسکن ارزیابی میشود. برای هفتههای متوالی اوراق وام مسکن در کف قیمت خود از اواخر بهمن ۹۲ نوسانات محدودی دارد. کاهش ممتد ارزش ریال بر حجم معاملات مسکن اثر منفی گذاشت و در این میان، بازار املاک تهران بیش از نقاط دیگر دچار این عارضه شد. از طرفی با اتمام تابستان و رکود فصلی مسکن، روند نزولی قیمت در این بازار تشدید شد و بازار اوراق را متاثر کرد. ضمن اینکه افزایش تقاضای وامهای موازی همچون صندوق یکم برای خانهاولیها نیز از جذابیت این اوراق کاسته است.
بازار نفت
ششمین افت متوالی نفت
هر بشکه نفت خام آمریکا طی هفته گذشته ضمن ثبت ریزش حدود 5 درصدی به قیمت 8/ 56 دلار رسید. ششمین هفته متوالی افت بهای طلای سیاه تحت تاثیر عوامل متقابل از سمت عرضه و تقاضا رقم خورد. طی هفته اخیر بهای نفت با سیطره نگرانیها از بروز مازاد عرضه به بازار نفت خاصه پس از خبر معافیت 8 کشور خریدار نفت ایران، روند نزولی خود را ادامه داد و روز سهشنبه سقوط ۷ درصدی را تجربه کرد. در میانه هفته شرایط با تقابل نفتی ریاض مقابل ترامپ متفاوت شد. کاهش تولید روزانه عربستان، کمشدن صادرات نفت این کشور به آمریکا و اخبار تحریم مقامات سعودی بخشی از افت قیمت نفت را جبران کرد. اما گزارش افزایش موجودیهای تجاری نفت و تعداد دکلهای فعال آمریکا و بازگشت میدان نفتی کرکوک به تولید دوباره با اهرم عرضه فشار را بر قیمتها حفظ کرد.