حمایت معکوس از مصرفکننده
1397/10/03
7068
استاد اقتصاد دانشگاه مریلند معتقد است که سیاستگذاران در بهرهگیری از سیاستهای حمایتی خود دچار خطای دید شدهاند، به نحوی که نوک پیکان سیاستهای حمایتی ما در دهههای گذشته، در سمت مصرف بوده، این در حالی است که برای پشتیبانی از رشد اقتصادی بالا و پایدار، باید این سیاستها به سمت حمایت از تولید تغییر یابد. از نگاه او اتخاذ سیاستهای کنونی در بازار ارز و قیمتگذاری با عنوان حمایت از مصرفکننده، باعث به وجود آمدن شرایط نامناسب برای تولید شده است. او قیمتگذاری دستوری و کنترلهای قیمتی را مانع اصلی خصوصیسازی در کشور معرفی کرد که کارکردهای منفی روی کارخانهها و بنگاهها گذاشته است. حسین عباسی در گفتوگو با «تجارت فردا» به مساله خصوصیسازی و ناکارآمدی بنگاههای دولتی اشاره میکند که باعث ایجاد بهرهوری و کارآمدی پایین نیروی کار شده است. این بنگاهها، تعداد زیادی کارگر را به دلایل غیراقتصادی استخدام کردهاند و از طرفی انگیزه تولید کارآمد هم در این بنگاهها وجود ندارد که سبب میشود، با انباشت زیاد نیروی کار روبهرو شوند. از سوی دیگر حجم تولید و ارزش افزوده به نحوی نیست که پاسخگوی هزینهها باشد یا برای بنگاه سودآوری کند. او در این خصوص به شرکتهای خودروسازی اشاره کرد که در سایت تهران ۳۰ هزار کارگر و تولیدی حدود چند هزار خودرو دارند، اما سه کارخانه هوندا، تویوتا ونیسان در تمام سایتهایشان در آمریکا ۶۰ تا ۷۰ هزار نیرو دارند و دو میلیون خودرو در سال تولید میکنند. از نگاه او، مساله خصوصیسازی خوب و بد یا دولتی بودن نیست، مساله ناکارآمدی شرکتهای دولتی است که بخشی از این ناکارآمدی تعداد مازادنیروی انسانی در این شرکتهاست.
مانع اصلی خصوصیسازی
موضوع مهمی که در این گفتوگو به آن اشاره شده، مکانیزم خصوصیسازی در ایران است. از نگاه عباسی، خصوصیسازی صرفا به معنای تغییر مالکیت مدنظر قرار گرفته و انگیزه افزایش تولید و بهرهوری ایجاد نکرده است. با وجود اینکه دولت خصوصیسازی میکند، کنترلهای قیمتی و تنظیمات شدید و مخربش همچنان روی کارکرد کارخانهها و بنگاهها باقی میماند. در نتیجه مقرراتگذاریها و کنترل قیمتهایی که در همان واحدهای خصوصیسازیشده انجام میگیرد، آنقدر اثرگذار است که تنها بخشی از افراد فرصتطلب برای حضور در رقابت خصوصیسازی شرکتها پا پیش میگذارند که بتوانند استفادهای فوری برده و بعد هم بنگاه را رها کنند. بررسیها نشان میدهد هنگامی که مقرراتگذاری و کنترل قیمتی کمتر شده، بازار رقابتی خوبی شکل گرفته است، بنگاهها هم فعالیت خود را افزایش داده، کارگر استخدام کرده و سودآوری خوبی هم داشتهاند. اما در جایی که کنترلها و نظارتهای بیجا وجود داشته، افزایش بهرهوری شکل نگرفته است. اگر آزادسازی همراه با خصوصیسازی انجام شود، مقدار زیادی از این مشکلات، البته نه تمام آن، حل میشود. از نگاه عباسی، یکی از بزرگترین راهحلها در بهبود خصوصیسازی این است کهدولت دست از کنترل قیمت بردارد.
راهکارهای حمایت از کارگران
او درخصوص مشکلات به وجود آمده برای کارگران عنوان کرد که دولت باید بهعنوان کارفرمایی که به دلایل سیاسی و اجتماعیکارگران مازاد استخدام کرده، بخشی از هزینهها را بپردازد، زیرا نمیتوان بدون مقدمه و هیچ تبعاتی کارگر را اخراج کرد. اینکه دولت این فرآیند مشکلدار خصوصیسازی را ادامه داده و تمام هزینهها را به کارگران منتقل کند، با هیچ معیاری قابل قبول نیست و باید سهم دولت، کارفرمای جدید و کارگر در این خصوص مشخص شود. او در این باره پیشنهاد کرد که در زمان خصوصیسازی میتوان یک دوره انتقالی در نظر گرفت که یک فرآیند تدریجی برای تعدیل کارگران مازاد در نظر گرفته شود و حد و مرز مشخصی هم برای این کار معین شود. همچنین دولت میتواند با ایجاد یک صندوق رفاهی محلی که چندان گسترده هم نیست، یک مدت معین هزینههای کارگر تعدیلشده را پوشش دهد. در این دوره انتقالی، بخشی از هزینه خانوار کارگرانی که کارشان را از دست میدهند باید از طرف دولت تامین شود.عباسی در ادامه گفتوگو موضوع پیش آمده را با دیگر کشورها مقایسه کرد. از نگاه او، اگر کارگر کار انجام دهد، اما کارفرما به بهانه نداشتن پول به او دستمزد ندهد، کارگر میتواند به دادگاه شکایت کند و دادگاه کارفرما را موظف میکند، به هر شکل دستمزد کارگر را بدهد. در اقتصادهای آزاد هم اعتصاب نیروی کار رخ میدهد اما در نهایت راه این است که مذاکره میکنند و راهحل بینابینی پیدا میکنند. کارفرما هم میتواند روزهایی به کارگرانش مرخصی اجباری بدون حقوقبدهد. در زمان اعتصاب هم معمولا دولت بهطور مستقیم دخالت نمیکند اما زمانی که مساله از حالت صرف اختلاف کارگر و کارفرما خارج شود و شکل از بین رفتن رفاه خانوار را به خود بگیرد، سازمانهای رفاهی مربوط به دولت وارد میشوند.
توسعه حمایت از تولید
استاد دانشگاه مریلند بخشی از نرخ بیکاری بالای کنونی را مربوط به جهش جمعیتی میداند. همچنین به دلیل عدم پذیرش نیروی کار جدید در بازار و آموزش نسبتا ارزان، نیروی کار جوان ورود خود به بازار را به تعویق انداخت. هجوم نیروی کار جدید به بازار باعث میشود که بهطور مداوم بخشی که بیرون از بازار مانده و فرصت شغلی گیر نیاورده، بزرگتر شود. عرضه گسترده نیروی کار باعث میشود مدت زمان زیادی طول بکشد تا بتوان این وضعیت را تا حدودی تعدیل کرد.نکته مهم دیگر در صحبتهای عباسی توجه به سیاستهای اقتصادی بخش تقاضا است. از نگاه او، این سیاستها در هیچ زمان ناظر به رشد نبوده است، این در حالی است که برای افزایش تقاضای نیروی کار تنها یک راه وجود دارد و آن سیاست رشد و توسعه اقتصادی است نه سیاست حمایتی. به باور او، اگر در کشور ما بیکاری مساله بزرگی شده است به این دلیل است که سیاستهای اقتصادی ناظر به تولید، معطوف به حمایت از مصرفکننده بوده، حال آنکه این سیاستها باید معطوف به حمایت از تولید باشد. در اقتصادی مانند ایران یا مصر، ترکیه، عراق، بنگلادش و چین نمیتوان سیاستهای حمایت از مصرفکننده را بر حمایت از تولیدکننده غلبه داد. نباید سیاستهایی در پیش گرفت که به زیان تولید و تولیدکننده باشد. اما تمام سیاستهای اقتصاد ایران در حداقل ۵۰ سال گذشته، از اوایل دهه ۵۰ شمسی، سیاست حمایت از مصرفکننده بوده است؛ نتیجه اینکه اقتصاد ایران قابلیت رشد پایدار بیش از دو تا سه درصد را نداشته است. اگر در یکی، دو سال نرخ رشد بالا رفته، بعد حتما پایین آمده و منفی شده است. درنتیجه رشد اقتصادی پایین منجر به تضعیف تقاضای نیروی کار شده است.
شغلداران فقیر
از نگاه این استاد دانشگاه، بیکاری فقط یکی از علائم سیاستهای اقتصادی اشتباه است. اقتصاد کشور مشکل بزرگتر از بیکاری نیز دارد، به گونهای که افراد کار میکنند اما از نظر رفاهی فقیر هستند. به این وضعیت under employment یا incomplete employment میگویند. این وضعیت در آمار بیکاری ما ظاهر نمیشود و خودش را در آمار رفاهی نشان میدهد. در اینخصوص لازم است سیاستهای اقتصادی از سمت حمایت مصرفکننده به سمت حمایت تولیدکننده برود. حمایت تولیدکننده با حمایت مصرفکننده تفاوت دارد، نمیتوان از تولیدکننده انتظار داشت که هزینههای مختلفی از تامین مواد اولیه، ماشینآلات و کارگر را بپردازد اما کالای تولیدیاش را به قیمتی که دولت میگوید، بفروشد. این سیاست حمایت از تولیدکننده نیست. نمیتوان هر دقیقه سر راه تولیدکننده و صادرکننده سنگ انداخت، اما منتظر نرخ بیکاری پایین و رفاه بالا بود. سیاست ارزی کنونی دولت یا سیاست دولت در قیمتگذاری بنزین، به وضوح حمایت از مصرفکننده است. تولیدکننده در اقتصاد ایران به اشکال مختلف ضرر میکند. نمیتوان با این سیاستها انتظار ایجاد اشتغال میلیونی داشت.
برچسب ها :
ماشین سازی هادی
machinery hadi
industrial
پودر های معدنی
میکرونیزه
آسیاب گوگرد
صنعتی
صنعت ایران
ماشین سازی در ایران
آسیاب ریموند
آسیاب گوگرد صنعتی
خط آهک هیدراته
gcc
pcc
خط خردایش
خط جیگ آبی
برج پاشش
خط تولید گچ
سیستم انتقال مواد
الواتور های تسمه ای
زنجیری
مارپیچ
نوار حلزونی
نوار نقاله
فن سانترفیوژ
گواهی بالانس
کیسه پر کن
توزین مکانیکی
دیجیتال
تلرانس
غبارگیر خشک
bag filter
بگ فیلتر
خیس
غبارگیر آبی
برج پاشش
تاییدیه محیط زیست
سیکلون
ذرات
غبار
آلودگی
محیط زیست
فیدر
سرتاسی
لغزشی
روتاری والو
تغذیه
خط بالمیل
سپراتور
raymond
کلوخه
پودر
بسته بندی
غربال
اتوماتیک
متضمن
منظم
روغن و برق
کانی
بنتونیت
باریت
جیلسونایت
گیلسونایت
سلیگافلور
الوژیت
منگنز
هماتیت
مگنت
هایدنس
کربنات
لایمستون
hopper
fan raymond
cyclone
bag filter
screw
bucket elevator
bag packing division
connection pipe
چینی
گارانتی
جیگ
jigging
مکانیزم
جدایش
نوسان
باردهی
نحوه تخلیه
سرریز
ته ریز
کارایی
عملیات
کنترل سیستم
سرند
نگهداری
ماده معدنی
مخزن
hutch
نوسان
مکانیزم
پیستون
دیافراگم
هوای فشرده
حرکت موجی
تنظیم جریان
خوراک دهی
bendelari
کانی سنگین
عیارسازی
رسوبات آبرفتی
آسیاب آهک
lime mill
پخت آهک
روش سنتی
کوره های ابرهات
فرهاکس
دوار
هیدراته
هیدراتور
گرمازا
سپراتور
هوایی
آسیاب مرتز
دوار
پیش گرمکن
بسترسیال
گاز
مایع
جامد
فن
fan فن
سانترفیوژ
دینامیک
سیال
بی صدا بودن
silent
تهویه مطبوع
سطح مقطع
توزیع هوا
پاسکال
دبی
یاتاقان
sn
واسکازین
غبارگیر خشک
صنایع
کاشی
چینی
سیمان
فولاد
هودها
غبارخیز
شناور
سیال
فشار منفی
محفظه اصلی
اتاق کثیف
الیاف
تمیزکاری
شیر های برقی
ونتوری
موج ضربه
اگزوز
مایعات
پاک کننده
راندمان
جداسازی
رطوبت زن
اسکرابر
scrubber
سیکلون
cyclone
کم اصطحلاک ترین
متحرک سازی
هلیکال
سپراتور
کلاسیفایر
separator
دانه بندی
آلپین
سیکل هوایی
handling
نوار نقاله
belt conveyors
لاستیکی
زنجیری
رولیکی
الواتور
elvator
پودر های دانه ایی
کلوخه ای
لوله ای
مارپیچ
فیدر
feeder
خط خردایش
تغذیه کل
استهلاک
سرتاسی
روتاری والو
شاتونی
نواری
تغذیه
ویبراتور
vibrator
موتوژن
سیلو
هاپر
مخزن
تخلیه روانتر
آستری
لاینر
پیچ
جامبوپرکن
fill jumbo
بیگ بگ
جک
پنوماتیک
سکوی توزیع
موتد
گردوخاک
کیسه پرکن
bag packing division
مکانیکی
دیجیتال
تلرانس
کارخانجات
پودر
معدن
معادن باریت
معادن فلدسپات
معادن بنتونیت
معادن آهک
معادن فیروزه
معادن آهن
تک شیره
دو شیره
چهارشیره
توزین و دسته بندی
اتوماتیک
مکانیزه
ریزش بار
شرکت قند
کم انرژی ترین
استهلاک پایین
سهولت
تعمیر
نگهداری
آسیاب گوگرد
sulfer mill
فضای کم
ظرفیت بالا
گاز اکسیژن
تزریق گاز
سوخت کک
جداره
کشاورزی
تبدیل کلوخه
پودر
دانه بندی
خط خردایش
مس