حسن روحانی رئیسجمهوری از نبود رسانه آزاد در کشور و روند فیلترینگانتقاد و فیلتر فضای مجازی را اشتباه توصیف کرد.او روز گذشته در دیدار وزیر، معاونان و مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکیدکرد: اگر گروهها و دستههای مختلف در کشور رادیو و تلویزیون داشتند و بخشی از حرف و سخن خود را از آن طریق بیان میکردند آنوقت بهطور طبیعی اینتورم در زمینه استفاده از موبایل و فضای مجازی بهوجود نمیآمد. رئیسجمهوری همچنین گفت: باید قبول کنیم که اشتباه کردیم اگر بگوییم استفاده از فلان امکان ممنوع بوده و فیلتر است، همه به آن گوش میکنند. دیدیم که پس از فیلتر هر امکانی، فیلترشکن آن ایجاد شد و هرچه تلاش کردیم بهطور روزانه فیلترشکنهای جدید ارائه شد و در نتیجه، زیان و آسیبی که بهویژه به جوانان و فرزندان ما از ناحیه استفاده از فیلترشکنها وارد شد بیشتر از زمانی است که بهطور عادی مثلا از همان نرمافزاری که فیلتر کردیم، استفاده میکردند.روحانی در دیدار وزیر، معاونان و مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: راه پیشگیری از مخاطرات ابزارهای ارتباطی جدید، فیلترینگ نیست، بلکه باید سواد رسانهای و دیجیتال جوانان و نوجوانان و البته والدین و همه جامعه را بالا ببریم تا بتوانند در کنار استفاده مناسب از این امکانات، از مخاطرات و آسیبهای آن نیز در امان بمانند.روحانی در بخش دیگری از سخنانش به مساله حجاب اشاره کرد و گفت: متاسفانه در مساله حجاب، اول از زن شروع میکنیم در حالی که قرآن ابتدا مرد را از نگاه هرز دور میکند، اما ما میرویم و بهخاطر حجاب دختران و زنان را دستگیر میکنیم.رئیسجمهور ادامه داد: اساس حجاب برای امنیت زن است همانطور که خدا در قرآن میفرماید، حجاب را برای جلوگیری از آسیب زن قرار داده تا مورد آزار و اذیت عدهای مریض قرار نگیرند. همه آنچه درباره حجاب در قرآن آمده برای حمایت از زن است، اما بهگونهای رفتار شده که انگار باید چماقی بر سر زن باشد و این بهخاطر آن است که مساله حجاب را درست در جامعه تبیین نکردیم.
دلیل بروز تورم در استفاده از فضای مجازی
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، رئیسجمهوری روز گذشته در دیدار وزیر، معاونان و مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه انحصار در هیچ پدیدهای جواب نمیدهد؛ چه در رسانه و چه در فناوری اظهار کرد: امروزه شاهد آن هستیم که استفاده از موبایل در ایران نسبت به خیلی کشورهای دیگر بیشتر است و یک دلیل مهم آن این است که در کشور رسانه آزاد نداریم، فقط یک صدا و سیمای دولتی داریم و مردم برای دسترسی آزادانهتر به اطلاعات به استفاده از موبایل و دسترسی به فضای مجازی از طریق آن، هجوم آوردهاند بنابراین شاهد بروز تورم در استفاده از موبایل و فضای مجازی هستیم. روحانی با تاکید بر اینکه باید این رویهها اصلاح شوند، تصریح کرد: البته باید همه به ضرورت اصلاح این رویهها و روندها برسیم. امروز هنوز همه به این نتیجه نرسیدهایم که انحصار در هر زمینه و موضوعی مضر است؛ باید در زمینه گردش اطلاعات، آزادی بیشتر ایجاد کنیم و البته نیاز است که نظارت در این زمینه نیز بهطور قانونمند تقویت شود.
انتقاد از پیامکهای تبلیغاتی
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: وقتی گردش آزاد اطلاعات رواج یابد و نظارت بر آن تقویت شود، دیگر شاهد آن نخواهیم بود که هر کسی یا گروهی بهطور ناشناس و بدون شناسنامه بتواند از این عرصه برای بیاخلاقیهای خود سوءاستفاده کند یا ازسوی دیگر شاهد آن نخواهیم بود که عدهای بهطور فلهای با یک سیمکارت پیامکهای تبلیغاتی انبوه بفرستند و وقت و عمر مردم را تلف کنند؛ اینگونه اتلاف وقت و عمر مردم و آزار و اذیتهای بیحساب شرعا حرام است و راه مقابله با آن ایجاد فضای آزاد و البته قانونمند نشر اطلاعات و نظارت قانونی و دقیق بر آن است.رئیسجمهور در ادامه سخنانش افزود: زمانی که این وزارتخانه فقط متولی پست، تلگراف و تلفن بود، حکومتها چندان نسبت به آن احساس دردسر نمیکردند، اما با اختراع رادیو از آنجا که مردم دیگر میتوانستند از فواصل دور و کشورهای دیگر که تحت حاکمیت حکومت کشور خودشان نبود، پیام بگیرند، دردسر حکومتها شروع شد و گویا اولین بار در ایران این پهلوی اول بوده است که دستور اعمال فیلترینگ برای رادیو بهعنوان نوظهورترین رسانه عصر خودش را صادر کرده بود. روحانی اظهار کرد: پیشرفت و تکامل رسانهها، با این دست مخالفتها متوقف نشد و بهعنوان مثال در جریان مبارزات انقلابی ملت ایران شاهد استفاده گسترده از ضبط صوت و نوارهای کاست بودیم. این فناوری اطلاعات و ابزار ارتباطات و انتقال اطلاعات بود که پیام انقلاب ملت ایران را خیلی راحت و سریع منتقل میکرد.
مقاومت در برابر فناوری رویکردی قدیمی است
رئیسجمهور با بیان اینکه مقاومت در برابر فناوریها و تحولات نوین، رویکردی قدیمی است، افزود: عادت انسانها در استفاده از یک امکان و وسیله گاهی بهطور طبیعی تبدیل به حق میشود که هر نوع مخالفت با آن اقدامی نادرست ازسوی استفادهکنندگان به حساب میآید و ازسوی دیگر نیز عدهای همواره با هر پدیده جدیدی مخالفت و مقابله میکنند و این دو خصیصه اجتماعی، عرصه ارتباطات و تجهیزات ارتباطاتی را نیز شامل شده و شاهد هستیم که همچنان عدهای با پدیدههایی جدید بهویژه در زمینه فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی مخالفت میکنند.روحانی تصریح کرد: درست است که هر پدیده جدیدی ممکن است در کنار فواید زیادش خطراتی نیز داشته باشد، اما این معقول نیست که در برابر احتمال بروز یک آسیب یا خطر، استفاده از ابزار یا امکانی که فواید زیادی دارد را بهطور کلی کنار بگذاریم و ازسوی دیگر اینگونه نیست که همه عالم گوش به فرمان ما باشند تا ببینند که چه زمانی استفاده از یک امکان یا ابزار جدید را ممنوع میکنیم تا آنها نیز دیگر از آن استفاده نکنند.رئیسجمهور در ادامه اظهار کرد: اینکه میگوییم فیلتر وجود نداشته باشد به معنای این نیست که این فضا بدون حساب و کتاب و نظارت باقی بماند؛ بلکه هم باید نظارت کافی داشته باشیم و هم باید به کسانی که از فضای مجازی استفاده میکنند، آموزشهای صحیح را ارائه دهیم.روحانی افزود: امروز سواد داشتن تنها منحصر به خواندن و نوشتن نیست، بلکه نحوه استفاده صحیح از فضای ارتباطی و فضای مجازی هم سواد مخصوص به خود را نیاز دارد.
فضای مجازی را نمیتوان از زندگی مردم جدا کرد
رئیسجمهور در ادامه سخنانش گفت: بهطور طبیعی مردم استفاده از ابزار و امکانات جدید را بر مبنای نیاز، نوع تفکر و سلیقه خودشان انتخاب میکنند و اساسا وقتی امکانات و ابزار جدیدی ایجاد میشود، نمیشود به مردم گفت که از آن استفاده نکنند؛ بلکه راهکار صحیح، آموزش روش صحیح استفاده از آن امکان و چگونگی راههای پرهیز از خطرات آن است.روحانی افزود: امروز زندگی همه مردم جهان در بستر فضای مجازی شکل و شیوه جدیدی یافته که دائم نیز در حال تغییر و تکامل است؛ تغییر و تحول عرصه فضای مجازی با زندگی مردم عجین شده و دیگر نمیشود فضای مجازی را از زندگی مردم جدا کرد. دیگر این امر قابلتحقق نیست که حاکمیت از مردم بخواهد بهعنوان مثال موبایل را بهخاطر برخی آسیبهایش کنار بگذارند.وی اظهار کرد: فناوریهای نوین منافع زیاد و خطرات محدودی دارد و ما نمیتوانیم زندگی مردم را از تحولات فناوری و ارتباطی جدا کنیم.
مبارزه با خواست عموم مردم، شرعی نیست
رئیسجمهور با بیان اینکه مبارزه با خواست عموم مردم، شرعی و قانونی نیست، اضافه کرد: برخی فکر میکنند اختیاراتی از آسمان دارند تا بر زمینیها هر فرمانی که میخواهند صادر کنند، اما خداوند به پیامبر خاتم (ص) نیز تاکید کرد که تو وکیل مردم نیستی و فقط مامور ابلاغ پیام هستی و مردم در پذیرش یا رد آن، مختار هستند. نمیتوان با خواست عمومی مردم مبارزه کرد و این کار نه شدنی و نه مشروع و قانونی خواهد بود. روحانی اظهار کرد: اگر کسی بخواهد مردم را مجبور به کاری کند دیگر اسم آن ارتباطی بادین و دینداری ندارد؛ چراکه اساس دین، فهم، درک و سپس پذیرش و انتخاب است و البته این اصل بر همه اصلهای عرصههای دیگر صادق و حاکم است. مردم فهم دارند و در مواجهه با هر مسالهای که آسیبهایی دارد بهدنبال فراگرفتن فرهنگ صحیح استفاده از آن و راههای پرهیز از آسیبهایش هستند.
تلاش دولت برای افزایش پهنای باند
وی با بیان اینکه دولت برای توسعه فضای مجازی و افزایش پهنای باند در کشور فشارهای فراوانی را تحمل کرد، اما در برابر همه آنها ایستاد، افزود: هر تصمیمی در هر دستگاهی برخلاف آن اتخاذ میشد دولت مخالفت میکرد و مردم اگر امروز به راحتی میتوانند از این فضا استفاده کنند باید بدانند دولت یازدهم و دوازدهم از آبروی خود در این راستا مایه گذاشت.
انتقاد از لحن مردم درفضای مجازی
رئیسجمهور همچنین تصریح کرد: امروز شاهد آن هستیم که عدهای از فضای مجازی در راستای منافع شخصی و گروهی خودشان استفاده نامناسب میکنند و براساس برخی تحقیقات انجام شده، لحن عمومی مردم کشورمان در فضای مجازی نسبت به دیگر کشورهای پیشرفته نامناسبتر است که باید برای آن نیز فکری شود. وی خاطرنشان کرد: بهطور طبیعی مخاطرات استفاده از یک امکان و ابزار جدید برای کسی که تازه شروع به استفاده از آن میکند، بیشتر از کسی است که به استفاده از آن امکان و ابزار جدید عادت کرده است، بهخصوص اگر از همان آغاز در اختیار قرار گرفتن این ابزار و امکان جدید بخواهیم درخت ممنوعه نیز برای آن تعریف کنیم که آن وقت خود این درخت ممنوعه عاملی برای تحریک استفادهکننده به کشف دلیل این ممنوعیت است که میتواند مخاطرات و آسیبها را بیشتر کند.
فضای مجازی زیربنای تحولات اقتصادی
روحانی با اشاره به اهمیت بهرهگیری هر چه بیشتر و موثرتر از فضای مجازی گفت: فضای مجازی و عرصه دیجیتال امروز نه بخش و شاخهای از اقتصاد، بلکه بستر و پایهای اصلی و اساسی برای اقتصاد است؛ ازسوی دیگر فضای مجازی میتواند همه مردم و فعالان اقتصادی را توانمند کند و زیربنایی مناسب برای تسریع و تسهیل تعاملات اقتصادی، علمی و فرهنگی باشد.
رئیسجمهور بابیان این که فضای مجازی زیربنای بسیاری از تحولات اقتصادی و توسعه متوازن پایدار خواهد بود، اظهار کرد: چند بار تاکید کردم که باید هر فرد یا مجموعهای که درخواست دریافت ارز دولتی برای واردات دارد از همان لحظه ثبت درخواست، مراحل بررسی و تایید درخواست، در اختیار قرار دادن ارز، خرید کالا، انتقال آن، ترخیص از گمرک، انبار و نحوه و میزان توزیع در بازار را بهطور دقیق و بهروز در فضای مجازی ثبت کند تا امکان فساد و سوءاستفاده به حداقل برسد. دولت نیز در راستای تحقق یکی از بزرگترین شعارهایش یعنی ایجاد شفافیت لوایح مورد نیاز را در دست بررسی دارد تا به مجلس تقدیم شوند. وی همچنین با اشاره به مصوبه اخیر شورایعالی فضای مجازی در زمینه تلاقی و تبادل اطلاعات اظهار امیدواری کرد که این مصوبه هرچه سریعتر و بهطور کامل اجرایی شود. روحانی با اشاره به اینکه براساس گزارشها و آمارهای روزانه تعداد زیادی از افراد برای انجام کارهای خود به ادارهها مراجعه میکنند، گفت: باید با استفاده از دولت الکترونیک میزان مراجعات حضوری مردم را به ادارهها و دستگاهها به حداقل ممکن برسانیم.
دوره نشستن خانمها در خانه گذشته است
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه مسوولیت ما این است که برای همه شغل ایجاد کنیم، گفت: روزگاری که بخواهیم بگوییم خانمها باید فقط در خانه باشند و حق آمدن در جامعه را ندارند، گذشته است. روحانی با بیان اینکه زنان در برخی امور سلامت بهتری نسبت به مردان دارند، گفت: باید برخی امور را که مربوط به زنان است و آنان بهتر میتوانند انجام دهند، به آنها واگذار کنیم، بهگونهای که براساس تجارب گذشته در وزارتخانهها تاکنون هیچ فساد مالی ازسوی زنان در مسوولیتهای مختلف دیده نشده است.
رئیسجمهور همچنین در دیدار وزیر، معاونان و مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سخنانی به تمجید از عملکرد محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات پرداخت و گفت: کم وزیری داشتیم که در این سن بیاید مسوولیت را بر عهده بگیرد و به خوبی هم اداره کند و شماها هم راضی باشید و شماها هم همه با او کار کنید با اینکه بعضی از شما تجربه بالاتری دارید، ولی با او کار میکنید و مدیریتش را پذیرفتید و قبول کردید. روحانی تاکید کرد: ما از روز اول که با آقای جهرمی صحبت کردیم شرط اول ما این بوده که باید اشتغال درست شود و ایشان هم به ما قول داد و گفت: حداقل سالانه ۱۰۰ هزار شغل درست میکنم یعنی الان باید ۱۵۰ هزار شغل در این یک سال و نیمه درست کرده باشد. رئیسجمهور همچنین روزگذشته با حضور در وزارت ارتباطات و فناوریاطلاعات از نمایشگاه کسبوکارهای آینده بازدید کرد.