آلودگی هوا :
بهداشت هوا یک مساله مهم زیست محیطی است و آلودگی هوا به یک منطقه از جهان اختصاص ندارد ، زیرا جو زمین در منطقه بیوسفر کاملا مخلوط شده و چنان سریع می چرخد که با راحتی آلودگی ها منتقل می شوند.
طی سالیان اخیر مشکلاتی در محیط زیست بوجود آمده که معلول استفاده از تکنولوژی پیشرفته است و جهت تامین رفاه مادی و حفاظت های نظامی مورد نیاز بوده است. از جمله این مشکلات می توان به تغییر در ترکیب هوا یا به عبارت دیگر آلودگی هوا اشاره نمود.
شهر نشینی و توسعه صنعتی سبب شده که جمعیت زیادی در مناطق محدود ، کنار هم زندگی نمایند ، غلظت آلوده کننده های منتشره از فعالیت های انسان ها به حدی رسیده است که برای ایجاد اثرات سو بر انسان و حیوان و گیاه و متعلقات زندگی بشر کافی است.
شدت آلودگی در سطح جهانی در حال رسیدن به حدی است که بالقوه می تواند برای زمین بحرانی باشد.
گرم شدن کره زمین و تخریب لایه ی ازن ، ریزش باران های اسیدی ، تغییرات شدید اقلیمی و بسیاری عوارض دیگر از ورود آلودگی ها به اتمسفر نتیجه می شود که حیات موجودات را بیش از پیش مورد تهدید قرار می دهد.
آلودگی هوا عبارت است از وجود یک یا چند آلوده کننده در هوای آزاد به آن مقدار و مدت و ویژگی ها که برای زندگی اسنان ، گیاه و یا حیوان خطرناک بوده و برای اشیا و متعلقات زندگی مضر باشند و یا بطور غیر قابل قبولی مخل استفاده راحت از زندگی و اموال گردد.
با توجه به تعریف فوق مساله نوع ، کمیت ، ویژگی ها و زمان تماس در تاثیر آلوده کننده ها بر انسان و محیط اهمیت پیدا می کند.
با توجه به تعریف فوق مساله نوع ، کمیت ، ویژگی ها و زمان تماس در تاثیر آلوده کننده ها بر انسان و محیط اهمیت پیدا می کند.
اگر به ترکیب طبیعی هوای تمیز و خشک نزدیک سطح دریا که از 09/78 درصد ازت و 94/20 درصد اکسیژن و 93/0 درصد آرگون ، 0318/0 دی اکسید کربن و مقادیر ناچیز گازهای دیگر تشکیل شده است توجه نماییم مشخص می گردد که آلاینده های مهم نظیر مونوکسید کربن ، ذرات معلق ، هیدرو کربورها ، اکسید های گوگرد به خصوص انیدرید سولفورو و اکسید های ازت ، ازن و .... جر ترکیب طبیعی هوا محسوب نمی شوند و وجود آن ها در اتمسفر نتیجه توسعه صنعتی ، افزایش جمعیت ، ازدیاد مصرف منابع انرژی و ... می باشد.
از طرف دیگر با توجه به مصرف روزانه انسان از هوا و غذا و آب ، مشخص می گردد که نیاز به هوا چندین برابر آب و غذای مصرفی است و همین امر روش نمی نماید که چرا مساله آلودگی هوا از اهمیت ویژه ای برخوردار است و چرا باید غلظت آلوده کننده های هوا در مقایسه با آلودگی غذا یا آب لااقل به همان نسبت کمتر باشد.
واژها و اصطلاحات مهم که در مباحث آلودگی هوا کاربرد دارند :
آئروسل (Aerosols) : پراکندگی ذرات میکروسکوپی جامد یا مایع در محیط گازی است مانند دود و مه و میست.
غبار (Dust) : بطور نا مشخص ذرات جامدی که غالبا بزرگتر از کلوئید بوده و قادر هستند که به طور موقت در هوا و یا در گاز دیگر به حالت تعلیق در آیند را شامل می شود. ذراتغبار تمایلی به چسبندگی ندارند مگر اینکه تحت نیروی الکتریسیته ی ساکن قرار گیرند ، این مواد پخش نمی شوند اما تحت تاثیر وزن رسوب می نمایند. ذرات در اثر نیروی فیزیکی از اجرام بزرگتر مشتق می شوند.
قطره (Droplet) : ذره کوچک مایع دارای اندازه و وزن مخصوصی که در شرایط سکون سقوط می کند اما ممکن است در شرایط تلاطم ( توربولانس ) به صورت معلق بماند.
خاکستر فرار (Fly Ash) : ذرات بسیار کوچک خاکستر که در اثر احتراق مواد سوختی وارد جریان گاز دودکش شده و این ذرات ممکن است حاوی ذرات ناقص سوخته باشند. این اصطلاح اختصاصا به خاکستر موجود در گازهای اصلی حاصل از دیگ های بخار اطلاق می شود.
مه (Fog) : اصطلاح نا مشخص برای بیان وجود ذرات قابل رویتی می باشد که در حالت پراکندگی به صورت مایع هستند ، تشکیل آن ها معمولا مستلزم تراکم است. در هواشناسی به پراکندگی ذرات آب با یخ ، مه گفته می شود.
فیوم یا دمه (Fume) : ذرات جامدی که در اثر تراکم حالت گازی و معمولا پس از تبخیر مواد ذوب شده و غالبا همراه یک واکنش شیمیایی مثل اکسیداسیون تولید می شوند. فیوم ها گاهی جذب و یا به هم می پیوندند. این اصطلاح بطور عامیانه اشاره به انواع آلاینده ها است و در بسیاری از قوانین و مقررات برای توصیف هر آلاینده با اثرات نا مطلوب بکار می رود.
گاز (Gas) : یکی از سه حالت توده جسم که شکل و حجم مستقل ندارد و به انبساط نا محدود تمایل دارد.
میست (Mist) : اصطلاح نا مشخصی برای ذرات بزرگ مایع با پراکندگی کم غلظت است. در هواشناسی پراکندگی رقیق قطرات آب با تراکم کم و اندازه کافی برای نشست کردن را میست می نامند.
ذره (Particle) : جز کوچک مجزا از توده یک ماده جامد یا مایع را ذره گویند.
دود : ذرات کوچک آئروسل حاصل از احتراق ناقص است که عمدتا متشکل از کربن و سایر مواد قابل احتراق هستند.
دوده (Soot) : اجتماع ذرات کربن اشباع شده که با مواد قیری آمیخته اند و صاولا در اثر احتراق ناقص مواد کربن دار به وجود می آیند را دوده می نامند.
بخار (Vapour) : شکل گازی موادی که در حالت عادی به صورت جامد یا مایع هستند.