دنیای اقتصاد : در شرایطی که کشورهای اروپایی در تلاش برای حفظ برجام و ارتباطات اقتصادی و سیاسی با ایران هستند، دانمارک ساز مخالف خود با این روند را کوک کرده و سعی در متهم کردن ایران و فضاسازی علیه تهران در آستانه اعمال دور دوم تحریمهای آمریکا دارد. روز سهشنبه ۳۰ اکتبر علاوه بر اینکه سرویس اطلاعاتی دانمارک مدعی شد که برخی یا گروهی قصد ترور حبیب جبر، فعال عرب ایرانی را داشتهاند که در دانمارک زندگی میکند، سفیرش را نیز از ایران فراخواند. به گفته فین بورخ اندرسون، رئیس سرویس اطلاعاتی دانمارک، این فرد رهبر شاخه دانمارک جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز بوده است.
همزمان آندرس ساموئلسون، وزیرخارجه دانمارک گفت که علاوهبر دستور به سفیر کشورش در تهران برای بازگشت به کپنهاگ، در نظر دارد از اتحادیه اروپا بخواهد که تحریمهای جدیدی علیه تهران در نظر بگیرد. به گزارش «ایسنا» براساس گزارش بیبیسی فارسی، ساموئلسون همچنین در ادعاهایش گفته است: «دانمارک به هیچوجه نمیتواند بپذیرد که نیروهای اطلاعاتی ایران به دنبال هدف قرار دادن کسی در داخل خاک دانمارک باشند.» در واکنش به این اقدامات دانمارک، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران، ادعای مقامهای اطلاعاتی دانمارک را رد کرده و این اتهامات را «توطئهای از سوی دشمنان برای تحتتاثیر قرار دادن روابط رو به گسترش ایران با اروپا» توصیف کرده است.
احضار سفیر دانمارک
همچنین در این خصوص سخنگوی وزارت امورخارجه از حضور سفیر دانمارک در تهران در وزارت امورخارجه و دیدار با رئیس اداره اول امور شمال اروپا در روز چهارشنبه خبر داد. قاسمی گفت که در این ملاقات مراتب اعتراض کشورمان نسبت به واکنشهای شتابزده سیاسی و رسانهای برخی مقامات دانمارکی نسبت به دستگیری یک شهروند نروژی - ایرانی تبار به اتهام داشتن برنامه برای ترور فردی در دانمارک به سفیر این کشور در تهران اعلام شد.به گزارش «ایسنا» بهرام قاسمی افزود: «رئیس اداره اول امور شمال اروپای وزارت امورخارجه در این ملاقات مجددا تاکید کرد که اخبار مغرضانه منتشر شده درخصوص طرح عملیات نافرجام علیه یکی از مخالفان ایرانی در دانمارک و ادعای انتساب آن به جمهوری اسلامی ایران را قویا تکذیب میکنیم و آن را در ادامه توطئهها و دسیسههای دشمنان شناخته شده روابط خوب و رو به گسترش ایران و اروپا در شرایط خاص و خطیر کنونی میدانیم. همچنین، رئیس اداره امور شمال اروپا ضمن تاکید بر لزوم مدیریت حساب شده و عاقلانه تحولات، نسبت به پیامدهای سوءاقدامات نسنجیده و جنجالی هشدار داد.»سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین گفت: «سفیر دانمارک در این ملاقات اعلام کرد که برای پارهای از مشورتها به کپنهاگ فراخوانده شده و در کپنهاگ سعی میکند مطالب و انتظارات طرفهای ایرانی را مطرح و پیگیری کند.» از دیگر سو قاسمی در گفتوگو با «ایسنا» با اشاره به تحرکات اخیر کپنهاگ علیه تهران با تاکید بر اینکه باید کاملا مراقب این توطئهها باشیم و با هوشیاری این اقدامات و طراحیهایی را که با اهداف ایجاد بیاعتمادی و تنش میان ایران و اروپا صورت میگیرد، خنثی کنیم، تاکید کرد: «اروپا را امروز بیش از هر زمان دیگری به هوشیاری بیشتر، دقت و آگاهی نسبت به اقدامات معاندین روابط فیمابین دعوت میکنیم؛ چراکه امروز برای معاندین یکجانبهگرا، پیوندهای سیاسی ایران و اروپا و کشورهای منطقه و چندجانبهگرایی، باطل السحر تمامی اقدامات تخریبی آنان است.»
دستور رئیسجمهور
از دیگر سو محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور نیز در حاشیه جلسه هیات دولت این هفته در جمع خبرنگاران در واکنش به فراخواندن سفیر دانمارک به این کشور، گفت: «بلافاصله یعنی روز گذشته (سهشنبه) رئیسجمهور دستور دادند تا بررسی کنیم که موضوع چیست؟ آنچه در اخبار آمده است خیلی مشکوک است؛ در آستانه ۱۳ آبان که تحریمهای جدید ادعایی علیه ایران اجرایی میشود، برخی به دنبال این هستند که فضا را تغییر دهند. عده ای میخواهند به گونهای در روابط ایران و اروپا و مذاکرات برجام که به خوبی پیش میرود، خللی ایجاد کنند.»وی ادامه داد: «به محض اینکه تحقیقات و بررسیهایمان در این زمینه انجام شد آن را اعلام خواهیم کرد.»
لزوم هوشیاری شرکای اروپایی ایران
در عین حال حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در لندن نیز با اشاره به ادعای دانمارک درباره دست داشتن ایران در اقدام علیه یک شهروند این کشور، گفت: «با توجه به مشارکت ایران و اتحادیه اروپا، شرکای اروپایی ما باید هوشیار باشند.» به گزارش «ایسنا» حمید بعیدینژاد در صفحه توییتر خود نوشت: «اتهامات مربوط به دخالت ناگهانی ایران در «توطئههای احتمالی» بهطور عجیبی برنامهریزی شده است.» وی با اشاره به «مشارکت ایران و اتحادیه اروپا» خواستار «هوشیاری» شرکای اروپایی ایران شد. سفیر ایران در لندن تاکید کرد که ایالاتمتحده و مشتریان منطقهایاش از آشفتگی ناشی از شکستهای اخلاقی و سیاسی خود ناامید شدهاند.
مذاکره ضدایرانی دانمارک با اتحادیه اروپا
روزنامه گاردین در گزارشی به این ادعاها علیه ایران پرداخت و نوشت: «وزیر امورخارجه دانمارک با ادعای تلاش جمهوری اسلامیبرای انجام یک حمله در این کشور از اتحادیه اروپا خواهد خواست تا تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال کند.»همچنین فین بورخ اندرسن، رئیس سرویس اطلاعاتی و امنیتی دانمارک نیز پیش از این گفت که سرویس امنیتی دانمارک معتقد است که اطلاعات ایران طرح انجام یک حمله در دانمارک علیه سه ایرانی را ریخته بوده که گمان میرود از فعالان گروهک الاحوازیه باشند.همچنین به گفته مقامات، یک نروژی ایرانیتبار در تاریخ ۲۱ اکتبر به اتهام طراحی حمله و جاسوسی برای ایران بازداشت شد و اکنون در حبس به سر میبرد. بنابر اعلام سرویس امنیتی سوئد، این متهم در سوئد بازداشت شده بود.به نوشته گاردین، ایران در اواخر سپتامبر دانمارک، هلند و انگلیس را متهم کرد که به چند تن از اعضای گروهک تروریستی الاحوازیه پناه دادهاند.جمهوری اسلامی ایرانگروهک الاحوازیه را مسوول حمله تروریستی به رژه نیروهای مسلح در تاریخ ۲۲ آگوست در اهواز میداند که در جریان آن، دستکم ۲۴ نفر کشته شدند.لارس راسموسن، نخستوزیر دانمارک نیز در صفحه توییتر خود نوشت: «کاملا غیرقابل قبول است که ایران یا هر کشور خارجی دیگر طرحهایی برای سوءقصد در خاک دانمارک داشته باشد. درباره انجام اقدامات دیگر علیه ایران با اتحادیه اروپا گفتوگو خواهد شد.»راسموسن که در اسلو در نشست رهبران شمال اروپا شرکت و با ترزا می، همتای انگلیسی خود ملاقات کرده بود، گفت که لندن در این مورد از دانمارک حمایت خواهد کرد.وی افزود: «ما در همکاری نزدیک با انگلیس و دیگر کشورها در برابر ایران خواهیم ایستاد.»
استقبال آمریکا از مواضع دانمارک
همچنین مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا گفت که از دانمارک حمایت میکند. وی در پیام توییتری خود مدعی شد: «به دولت دانمارک تبریک میگوییم که یک آدمکش از ایران را دستگیر کرده است. اروپا به مدت نزدیک به ۴۰ سال هدف حملات تروریستی بوده که ایران از آن حمایت مالی میکرده است. ما متحدان و شرکای خود را فرا میخوانیم تا با تهدیدات ایران برای صلح و امنیت مقابله کنند.»رئیس سرویس امنیت و اطلاعات دانمارک روز سهشنبه با ارائه توضیحاتی به گمانهزنیهای رسانهها در این کشور درباره اینکه چرا پلیس روز ۲۸ سپتامبر برای ساعتها پلهای دانمارک به سوئد را بسته بود، خاتمه داد.فین بورخ اندرسن گفت که بستن پلها برای خنثی کردن آنچه توطئه عملیات ایران خواند، بوده است.
واکنش اتحادیه اروپا
همچنین سخنگوی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به ادعای دانمارک مبنی بر خنثی کردن طرح ایران برای انجام یک سوءقصد در خاک این کشور گفت که اتحادیه اروپا گزارشهای مربوط به این موضوع را دنبال میکند. به گزارش «ایسنا» ماریا کوچیانچیک، سخنگوی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با شبکه سیانان در پاسخ به سوالی درباره این ادعای دانمارک اظهار کرد: «اتحادیه اروپا گزارشهای مربوطه را دنبال میکند و با مقامات دانمارکی در ارتباط است. در حال حاضر این مساله با مقامات کشور مربوطه عضو (دانمارک) مورد بحث است.»